Nad izviri 26, Miklavž na Dravskem polju, Slovenija
Tel: 041 526 850 / +386 40 817 716

Šitaki

Šitaki

Ta gobja dobrodejnica je doma na Daljnem vzhodu, njeno splošno uveljavljeno ime pa je japonsko. Sestavljata ga imeni za vrsto kostanja, ši in za gobo take. Tako kot gobe nasploh so tudi šitaki kakovosten vir rudnin, nekaterih vitaminov in niti njene beljakovine niso zanemarljivega pomena. Šitaki so v tradicionalni kitajski medicini, bodisi kot zavretek ali pripravljeni v jedeh, znani po dobrodejnem učinku na kri in zdravje na splošno. Med drugim pomaga pri težavah z želodcem, proti glavobolu, proti visoki ravni holesterola v krvi in aterosklerozi, proti visokemu krvnemu tlaku, proti boleznim jeter in za pomoč pri sladkorni bolezni. Lajša težave pri gripi in prehladu in se sploh odlikuje po krepitvi in spodbujanju delovanja imunskega sistema.

In seveda ne pozabimo na jedi, ki jih lahko pripravimo s temi okusnimi gobami. Šitake so odlične pripravljene v najrazličnejših jedeh, bodisi surove, pečene ali kuhane. Pripravimo jih na podobne načine kot druge gobe, šitak ne umivamo z vodo in jih ne parimo. Shranimo jih v hladilniku največ 6 dni oz. do roka natisnjenega na embalaži.