Nad izviri 26, Miklavž na Dravskem polju, Slovenija
Tel: 041 526 850 / +386 40 817 716

Bukovi ostrigarji

Bukovi ostrigarji

Ime ostrigar so dobili zaradi podobnosti s školjkami ostrigami. Bukov ostrigar oziroma Pleurotus ostreatus je lesna goba. Klobuki bukovega ostrigarja so sivkastorjave barve in pahljačaste ali školjkaste oblike. Goba ima mil, nežen okus in rahel vonj po janežu. Po hranljivi vrednosti bukov ostrigar sodi med zelenjavo in meso. Zaradi velikega odstotka vode, 85 % , lahko to gobo uvrstimo tudi med dietna živila. Ostrigarji so bogati z beljakovinami in vsebujejo veliko aminokislin, vitaminov, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin (zlasti oleinsko) ter vlaknin. Prevladujejo vitamini B1, B2, B3, B5 in B6, vitamini C, D, K in PP ter provitamin A, med mineralnimi snovmi pa kalij, kalcij, natrij, železo, mangan in fosfor.

V vzhodni medicini bukove ostrigarje uporabljajo za krepitev ven, sprostitev mišic, za boljšo cirkulacijo krvi. Pomembna prednost te gobe pa so njene koristi pri nastajanju krvi zaradi velike vsebnosti železa. Zmanjšujejo tudi holesterol, sladkor in maščobo v krvi, pa tudi sečno kislino. Krepijo imunski sitem in ščitijo pred tumorji, blagodejno vplivajo na prebavo, nekatere revmatične bolezni in na bolečine v mišicah.

Če pri nakupu izberete večje ostrigarje, jim bete odrežite, pri manjših to ni potrebno. Shranimo jih v hladilniku in gob ne umivamo z vodo. Najokusnejše so, če jih kratko popražimo na olju z malo čebule in česna. Ko so pečene, okus izboljšamo z nekaj sesekljanega peteršilja, morda sladke, kisle smetane ali mladega sira in ponudimo s polento, pire krompirjem, testeninami ali rižem. Pečemo jih le tako dolgo, da izpari tekočina.