Nad izviri 26, Miklavž na Dravskem polju, Slovenija
Tel: 041 526 850 / +386 40 817 716

File smuča s šitaki

File smuča s šitaki
Sestavine za 4 osebe

Začimbe za smuča

– 2 JŽ sezama
– 2 žlička sečuanskega popra
– 1 žlička koriandra
– 1 žlička grobe morske soli
– 600 g fileja smuča
– 2 JŽ olivnega olja

Zelenjava

– 300 g korenčka
– 200 g malih šitaki gob
– 200 g kitajskega zelja
– 50 g šalotke
– 1 žličko svežega ingverja
– 1 strok česna
– 4 JŽ olja
– 1 JŽ sojine omake
– 120 ml jušne osnove
– 2 JŽ belega vina 

Priprava

Sezam in sečuanski poper na hitro popražite brez dodatka olja. Odstavite in primešate koriander in morsko sol. Vse skupaj na drobno zmeljite. File smuča namažite z oljem in položite v pekač s peko papirjem. Začimbe vtrite v file. Pokrijete in 30 min pecite na 100 stopinjah. V kolikor imate raje bolj zapečeno ribo, odstranite folijo in pecite na 150 stopinjah še 10 min.    Zelenjavo očistite in narežete na malo večje kose. Segrejte olje, popražite šalotko, ingver in česen, dodajte vso ostalo zelenjavo in šitake. Pražite še 4 min in nato dodajte sojino omako, ter vino in jušno osnovo. Dušite še 2 min. Fileje položite na krožnik, dodajte zelenjavo in zraven ponudite riž.